Operation af øvre øjenlåg

Formål: At korrigere løs hængende hud og evt. buler på de øvre øjenlåg.

Baggrund: Med alderen udvikler de fleste mennesker et større eller mindre hudoverskud på de øvre øjenlåg pga. slaphed af huden. Buler i huden kan skyldes underliggende fedtlommer. Generne kan være kosmetiske i form af et træt og hærget udseende, besvær med anlæggelse af make-up mm. Desuden kan der ses regulære fysiske gener i form af træthed og hovedpine af at løfte øjenbrynene samt et reduceret synsfelt, fordi huden hænger ud over øjenvipperne.

Før operationen: Undgå at anvende ansigtscreme eller make-up på dagen. For at nedsætte blødning må du ikke indtage fiskeolie, naturmedicin og acetylsalicylsyre (Magnyl, Albyl etc.) 2 uger før operationen. Du må gerne spise og drikke som vanligt på dagen.

Operationen: Foretages i lokalbedøvelse. Inden operationen tages kliniske fotos og optegnes, hvor meget hud der skal fjernes. Herefter vaskes øjenomgivelserne af, og der dækkes sterilt af. Operationen sigter mod at korrigere det markerede hudoverskud og eventuelle fedtbuler under huden. Den foregår kun i øjenlågets ydre lag og ikke i nærheden af selve øjet. Ved afslutningen sys hudrandene med en tynd tråd, og der anlægges plastre på arret. Plastrene nedsætter hævelse og holder trådene på plads. De må ikke fjernes. Efter operationen er afsluttet, skal man ligge ca. ½ time med en kølemaske på.

Efter operationen: Vi fraråder, at man selv kører hjem. Det første døgn hjemme skal man lægge kolde omslag på øjenlågene i form af f.eks. ismaske eller isposer ca. et kvarter hver time. Lig med hovedet højt på et par ekstra puder de første 2 nætter. Lig kun på ryggen den første uge, og på ryggen eller siden den første måned. Regn med at være sygemeldt i 7-8 dage, hvid du har fysisk hårdt arbejde. Let arbejde kan udføres efter et par dage. Undgå at bøje dig for meget forover den første uge, samt undgå sport og tung fysisk anstrengelse i 2-3 uger.

Øjnene kan være irriterede de første dage.

Tråde og plastre fjernes på klinikken 5.-7. dag efter operationen. Fjern ikke plastrene selv.

Ingen make-up indtil tråde og plastre er fjernet. Kontaktlinser må ikke anvendes, før trådene er fjernet, og hævelsen er faldet. Tydelige blå mærker og hævelse forsvinder som regel efter 1-2 uger, men kan vare længere. Beskyt arrene ved at undgå direkte solbadning på øjenlågene, brug solfaktor 20+ samt brug solbriller, når du opholder dig udendørs, i 3-6 måneder. Arrene kan være røde og lidt tykke i op til 3 måneder.

Kontrol: Kontrol og fotografering af resultatet kan ske ca. 3 måneder efter operationen, hvis det ønskes. Hvis du skulle få behov inden, er du velkommen til at kontakte os.

Bivirkninger: Rødme, hævelse og misfarvning må forventes de første 1-2 uger. Midlertidig følelsesløshed på øjenlåg og øjenvipper ses ofte. Tåreflåd og ”irriterede øjne” er almindeligt de første dage, men forsvinder oftest i løbet af en uge. Ar er permanente, men vil som regel efter 3-6 mdr. være næsten usynlige.

Komplikationer: Efterblødning er sjælden, men kan forekomme og kræver operation. Infektion ses uhyre sjældent. Tørre øjne forekommer undertiden i efterforløbet og forsvinder som regel på behandling med viskøse øjendråber, kontakt klinikken. I meget sjældne tilfælde kan der optræde kronisk tørre øjne.

Forventet resultat: Efter operationen ser øjenomgivelserne mere friske ud, og fysiske gener som nedsat udsyn til siden er forsvundet. Undertiden bedres evt. hovedpine. Effekten er ikke permanent, men 10 år eller mere er almindeligt. I nogle tilfælde er effekten dog kortere.

Ledsager: Du er velkommen til at medbringe en ledsager til forundersøgelser og konsultationer.

Informeret samtykke: Ifølge Sundhedsstyrelsens regler kan du først give samtykke til at få udført behandlingen efter 7 dage.

juni 2022